کشت زعفران


مقدمه
زعفران گیاهی است نیمه گرمسیری و در نقاطی که دارای زمستانهای ملایم و تابستان گرم و خشک باشد بخوبی می‌روید. مقاومت زعفران در مقابل سرما زیاد است و لیکن چون دوران رشد آن مصادف با پائیز و زمستان و اوایل بهار است طبعا در این ایم به هوای مناسب و معتدلی نیاز دارد. در دوره خواب یا استراحت گیاه (تابستان) بارندگی یا آبیاری برای آن مضر است بنابراین کشت و کار آن در مناطق گیلان و مازندران و مناطق گرم جنوب کشور معمول نیست.
اراضی آفتاب گیر و بدون درخت که ضمنا در معرض بادهای سرد نیز نباشد برای رشد زعفران مناسب است. با این وجود در برخی از روستاهای بیرجند و قائن در زیر سایه بوته‌های زرشک و درختان بادام که در تابستان کمتر آبیاری می‌شوند کاشته می‌شود. حداکثر دمای این گیاه بین 40 تا 35 درجه سانتیگراد و در ارتفاع بین 1300 تا 2300 متر از سطح دریا عملکرد خوبی را نشان داده است
خاک مناسب پرورش زعفران
از آنجایی که پیاز زعفران مدت نسبتا زیادی (7 - 5 سال) در زمین می‌ماند. خاک زمین باید سبک یا ترکیبی از شن و رس باشد که پیاز بتواند در این مدت علاوه بر تامین مواد غذایی ، در مقابل شرایط خاص منطقه‌ای نیز مقاومت نماید. بنابراین جهت رشد و نمو مناسب گیاه و تولید محصول مرغوب و مطلوب زمینهای حاصلخیز و زهکشی شده بدون درخت با خاک (لومی ، لیمونی ، رسی و شنی) و آهک‌دار که PH آن بین 8 - 7 باشد بر زمینهای شور ، فقیر و مرطوب ، اسیدی ترجیح داد. زعفران در زمینهایی که دارای قلوه سنگ یا علفهای هرز یا مواد آلی پوسیده نشده باشد محصول خوبی نمی‌دهد
تهیه زمین
در تهیه زمین به منظور کاشت زعفران لازم است توجه و دقت خاصی معمول شود ابتدا در فرصتهای مناسب در پائیز یا زمستان زمین مورد نظر را شخم عمیق می‌زنند درصورتی که شرایط مناسب نبوده یا دسترسی به تراکتور مقدور نباشد می‌توان شخم را در پایان بهار یا اوایل تیرماه نیز انجام داد. در زراعت مکانیزه زعفران زمین را در پاییز سال قبل از کشت با گاو آهن شخم عمیق می‌زنند در بهار پس از قطع بارانهای بهاری خاک را با انجام شخم متوسط ضمن سله شکنی از وجود علفهای هرز پاک می‌کنند در مرداد یا شهریور پس از پخش 80 - 40 تن کود حیوانی و 200 کیلوگرم فسفات آمونیوم زمین را به صورت فارو درمی‌آورند و برای کشت آماده می‌کنند
انتخاب پیاز و زمان کشت زعفران
احداث مزارع جدید زعفران فقط بوسیله پیاز آن مقدور و معمول است. بنابراین تهیه و انتخاب پیاز مرغوب جهت کاشت در ایجاد و گسترش کشت حائز اهمیت است. پیاز زعفران را می‌توان از خاک درآورد به انبار یا مزرعه دیگری منتقل نمود، با توجه به دوده خواب یا استراحت پیاز که از اواخر اردیبهشت ماه تا اواخر مرداد ادامه دارد می‌توان در این فاصله نسبت به بیرون آوردن پیاز اقدام کرد. بهتر است پیازها پس از بیرون آوردن از زمین کاشته شوند تا پیازها ضمن ادامه استراحت در زمین جدید مستقر شوند. از بیرون آوردن پیازها در اواخر مرداد به بعد باید خودداری کرد چون در این موقع بعضی از پیازها ممکن است برای ریشه دادن و جوانه زدن آماده باشند.
هر قدر فاصله بیرون آوردن پیازها تا کاشت کمتر باشد بهتر است با وجود این پیاز زعفران را برای مدت چند ماه در محل سرد و خشک با ارتفاع 30 - 20 سانتیمتر می‌توان به صورت پخش شده نگهداری نمود ولی این امر باعث عدم توسعه فیزیولوژیکی گلها شده و باردهی سال اول کشت را شدیدا کاهش می‌دهد. پیاز زعفران را از موقع خزان بوته می‌توان کشت نمود ولی بهتر است از کاشت پیاز در اواخر تیر و اوایل مرداد خودداری شود زیرا در این موقع هوا و زمین بسیار گرم است و بیم آن می‌رود که رطوبت پیاز موقع جابجای از بین رفته و به آن صدمه وارد شود. بر اساس تحقیقات انجام شده توسط مرکز پژوهشهای صنعتی خراسان بهترین زمان کشت خرداد ماه می‌باشد
عملیات کاشت پیاز زعفران
برای کاشتن پیاز زعفران ابتدا چاله‌های یک ردیف را با بیل درمی‌آورند و در داخل هر چاله از 15 - 3 پیاز قرار می‌دهند. عمق کاشت پیاز 20 - 15 سانتیمتر در نظر گرفته و در موقع کاشت سر پیازها باید رو به بالا قرار گیرد. پیازها در عمق 20 سانتیمتری در زمستان از سرما و یخبندان و سایر تنشهای محیطی و در تابستان از گرما زدگی مصون می‌مانند. برای کاشت زعفران 5 - 4 نفر شرکت می‌کنند به این ترتیب که یک نفر با بیل چاله‌ها را درمی‌آورند دو نفر پیازهای قابل کشت را به صورت دسته‌های 3 تا 5 یا 15 تائی انتخاب می‌کنند

نفر چهارم پیازها را در داخل چاله‌ها قرار می‌دهند و بقیه نفرات کار خود را ادامه می‌دهند تا تمام زمین کاشته شود. سرانجام سطح مزرعه را که نا مسطح شده با بیل یا ماله‌ای که صاف و فشرده می‌سازند تا پیازها به خاک بچسبد. زمین کشت شده به همین صورت تا موقع آبیاری پائیزه رها می‌شود قبل از آبیاری در حدود 20 - 10 تن کود حیوانی کاملا پوسیده با بیل در سطح زمین پخش می‌نمایند. پس از انجام عمل کاشت روی شیارها را با ماله پوشانده و زراعت ردیفی به نظر می‌رسد.
آبیاری
پس از پایان کاشت پیازهای زعفران که حداکثر تا آخر شهریور ماه طول می‌کشد حدود 15 تا 10 روز بعد از کاشت اقدام به آبیاری مزرعه می‌نمایند. در نقاط مختلف خراسان بسته به وضعیت آب و هوایی منطقه از اواسط مهر ماه تا دهه اول آبان آبیاری زعفران شروع می‌شود. با توجه که گل کردن زعفران تا حدودی تابع آب اولیه می‌باشد لذا برای اینکه برداشت زعفران با مشکل مواجه نشود آب اول را در بین قطعات با فاصله چند روز تقسیم می‌کنند تا بدین وسیله دوران اوج گلدهی قطعات با یکدیگر همزمان نباشد. آب اول زعفران خیلی مهم است و تمام نقاط زمین باید بطور کافی و یکنواخت آب بخورد تا گلهای یک قطعه با هم و هم زمان بیرون آیند

بعد از گاورو شدن مزرعه برای سله شکنی از کج بیل و چهار شاخ فلزی یا گاو آهن ایرانی با عمق کم استفاده می‌شود متعاقب آن زمین را ماله می‌کشند. سله شکستن زمین باعث می‌شود که جوانه‌های گل با سهولت بیشتری از خاک بیرون آمده و رشد قوی و مطلوبی داشته باشند. پس از آبیاری اول به فاصله 20 - 15 روز بعد از آن اولین گلهای زعفران ظاهر می‌شوند بدیهی است که مزرعه زعفران در سال اول محصول قابل توجهی نمی‌دهد. از اوایل فروردین تا زمانی‌که رنگ برگها به زردی مایل شود هر 12 - 6 روز یکبار آبیاری انجام می شود. بعد از وجین یک نوبت آبیاری به تاخیر بیفتد تا علفهای هرز از بین رفته و مجددا سبز نشوند. آب آخر در درشت شدن پیاز موثر است
سله شکنی
بعد از آبیاری اول به محض گاورو شدن زمین سطح مزرعه باید سله شکنی شود بنحوی که پیازها صدمه نبینند بهترین وسیله سله شکنی کج بیل و بیل شیار دار و گاو آهن ایرانی و کولتیواتر است. سله شکنی باعث می‌شود که گلها به آسانی از خاک بیرون آمده و کود حیوانی با خاک مخلوط گردد. در مواقعی که زارع نتوانسته باشد به زمین خود کود دهد قبل از اجام آبیاری می‌توان کود لازم را در سطح خاک پخش نموده و با شخم سطحی با خاک مخلوط نمود و بعد از این عمل که در واقع حکم سله شکنی را دارد جهت هموار نمودن زمین و چسباندن خاک به پیازها زمین را ماله می‌کشند
وجین علفهای هرز
علفهای هرز از طریق رقابت با گیاه زعفران از نظر آب و مواد غذایی و نور خورشید سبب کاهش محصول می‌شود علاوه بر این ممکن است در مراحل کاشت و برداشت زعفران مزاحمتهایی ایجاد و میزبان تعدادی از بیماریها و حشرات و بخصوص نماتد باشد. وجین مزرعه در هر موقع که علفهای هرز رشد کردند ضروری است. در مزارع زعفران اولین وجین بعد از آبیاری دوم انجام و این وجین باعث از بین رفتن علفهای هرز مزرعه زعفران می‌گردد

بطور معمول اولین وجین زعفران بعد از برداشت گلها و دومین آن در صورت لزوم به فاصله در حدود یک ماه قبل از آب سوم انجام می‌شود. در مورد مبارزه شیمیایی با علفهای مزرعه باید توجه کرد که چون اثر این علف کشها بر روی گیاه آزمایش نشده لذا باید به هنگام رشد بوته‌های زعفران از مصرف علف‌کش‌های شیمیایی خودداری شود


همه چیز در باره زعفران
این كلمه در دایرهٔ المعارف امریكا با ریشه داشتن در مدیترانه، ثبت شده است، عده ای مبدا زعفران را سرزمین مادها می دانند و برخی منطقه و سیع تری از كره زمین را شامل یونان، تركیه، آسیای صغیر و ایران، زادگاه زعفران می دانند.ایرانیان قدیم ضمن صدور زعفران به بسیاری از نقاط جهان باستان، خواص و نحوه كشت آن را به یونانیان، رومی ها، چینی ها و اقوام سامی (عرب) معرفی كردند. معروف است كه پدران دور ما به زعفران و زر به یك نسبت علاقه داشته اند و به ویژه در میهمانی ها و مراسم عروسی، زر و زعفران را نثار میهمانان می كردند
در دوره هخامنشیان، زعفران برای تزیین گرده های نان و معطر كردن خوراك ها به كار می رفته است. جالب است كه فردیناند یوستی، ضمن شرح زندگی داریوش سوم نوشته است: «شاه ایران تن خود را روغنی معطر می مالید كه عبارت بود از مخلوط روغن آفتابگردان كه در پیه شیر پخته و با زعفران و شراب خرما تهیه می شد.»
كاشت گیاه زعفران در دوره پارت ها و ساسانیان همچنان مرسوم بوده است. از زعفران برای پرداخت كاغذهای گران قیمت استفاده می شده است. از انواع مركب زعفرانی كم رنگ و پررنگ (از زرد كمرنگ تا قرمز خونین) جهت نوشتن عنوان فرمان ها و نامه های سلاطین و خلیفه ها و امرا و همچنین در تحریر عنوان ها و سر فصل كتاب ها و رسالات و همچنین تذهیب و نقوش حاشیه ها و متن استفاده می شده است
واژه «زعفران» یك كلمه عربی یا احتمالا معرب است. از قدیم در بیشتر نقاط ایران كاشته می شده است. در قرن دهم میلادی كشت این گیاه معطر، توسط اعراب در اسپانیا متداول گردید و در پی آن در قرن هجدهم در ناحیه ای به نام Walden در اسكس انگلستان رواج داشته و امروزه این محل به نام Saffron Walden معروف است
گیاه زعفران
این گیاه ساقه و پیاز ندارد. در اوایل پاییز، گل زعفران رشد می كند و در واقع زعفرانی كه می خوریم كلاله ها و خامه این گیاه است كه پس از خشك كردن قابل استفاده است. یكی از اصطلاحاتی كه از گذشته های دور برای انواع زعفران به كار برده می شود «دختر پیچ» است. «پوشالی» نام نوع دیگری از زعفران است كه بیشتر به رنگ زرد كمرنگ است
اگر پسته می خوریم
بدانیم مغز پسته طبیعت گرم دارد و دانه ای است مقوی و فربه كننده با خاصیت غذایی زیاد، بنابراین افراد چاق باید از خوردن آن پرهیز كنند
مغز پسته برای تقویت قلب و هوش و حافظه و صد البته خاطره موثر است و كم خونی و ضعف شدید را درمان می كند. پسته تقویت كننده خوبی برای معده است و به علت دارا بودن كلسیم و فسفر زیاد در استحكام استخوان و ازدیاد خون و عضلات كمك می كند. این دانه مغزی تسكین دهنده اعصاب است و سموم بدن و یرقان را از بین می برد. توصیه می شود پوست سبز پسته را جویده و در دهان مدتی نگهدارید، برای تقویت لثه و معالجه جوش های دهان مفید است
پسته را در جای خشك و خنك نگهداری كنید تا در آن كرم تولید نشود. چنانچه ضعف یا نارسایی كبد و كلیه دارید و یا به نقرس و دیابت مبتلا هستید از خوردن پسته خودداری كنید.اگر گرم مزاج و حرارتی هستید، خوردن پسته برای تان مضر است و جوش های توام با خارش پدید می آورد.زیاده روی در خوردن آن سبب یبوست و نفخ می شود. از همه چیز پسته گفتیم، می ماند خواص آن؛ پسته دارای آب، پروتئین، چربی، كلسیم، آهن، فسفر، املاح معدنی و كربوهیدرات است. ویتامین B این خشكبار نیز مثال زدنی است
امگا ۳ چیست؟
امگا ۳ نه اسم یك سفینه فضایی است و نه نام یك سیاره در دوردست ها. امگا ۳ فقط یك اسید چرب بسیار سودمند است كه در ماهی های آب سرد مانند كاد (نام مارك روغن ماهی است)، تون، سامسون (موسوم به ماهی گوشت نارنجی)، كوسه و هر نوع ماهی چربی دار دیگر وجود دارد. این چربی برخلاف چربی های دیگر، كلسترول بد را پایین آورده و از میزان كلسترول های دیگر هم می كاهد و با بالا بردن HDL (معروف به كلسترول خوب و مفید) مانع رسوبات رگها و گرفتگی آن ها كه عامل سكته مغزی و حمله قلبی است، می شود. بنابراین خوردن این نوع ماهی دست كم هفته ای یك بار به ویژه برای سالخوردگان توصیه می شود
ویتامین ها را بیشتر بشناسیم
ویتامین K
ویتامین K یك ویتامین محلول در چربی است. گرچه باكتری های روده نیز می توانند این ویتامین را بسازند
این ویتامین در انعقاد خون نقش مهمی دارد و در مطبوعات نیز به ویتامین انعقاد خون معروف است. كمبود ویتامین K گاه عوارض جبران ناپذیری را به دنبال دارد
از جمله منابع این ویتامین می توان به ماست آلفا آلفا (نوعی ماست فرآوری شده است كه در بیشتر سوپرماركت ها عرضه می شود)، زرده تخم مرغ، روغن بزرك یا كتان، روغن سویا، روغن كبد ماهی و برگ سبز تمامی سبزیجات تازه، اشاره كرد
به یاد داشته باشیم كه اشعه ایكس، اشعه رادیو اكتیو، آسپیرین و آلودگی هوا از شمار عوارض از بین برنده این ویتامین مفید هستند. در عین حال مقدار این ماده مغذی در غذاهای منجمد شده كمتر از غذاهای تازه و طبیعی است

Comments

Popular posts from this blog

آموزش کاشت قارچ(سمارق)

بانجان رومی(کاشت گوجه فرنگی)

cultivate potato کاشت سیب زمینی در کیسه