آموزش کاشت قارچ(سمارق)

 خرد کردن مواد اولیه :کاه وکلش غلات را باید کاملا خرد کردتا اینکه ساقه های آنها به حدود 5-7 سانتیمتر برسد
خیساندن : کاه وکلش خرد شده  را باید در حوضچه ی آب بمدت 1-5ساعت خیساند.بطوری که با آب اشباع شوند.در صورت زیاد بودن کاه وکلش میتوان روی سطح صافی قرارداد وبا آب پاش دستی یا فواره ای اقدام به خیساندن آنها کرد

پاستوریزه کردن : بعداز خیساندن کاه وکلش را باید با بخار آب داغ پاستوریزه کرد.برای پاستوریزه کردن به این ترتیب که داخل بشکه ای که پایین آن شیر نصب است.مقداری آب میریزیم.وبعد سه پایه ای داخل بشکه قرارداده وصافی را روی سه پایه قرار می دهیم.کاه و کلش شسته شدن را روی صافی ریخته ودرب بشکه را میبندیم.زمانی که آب به جوش آمد باید یک ساعت بگذرد تا کاه کاملا پاستوریزه شود.وبعد کاه را خارج کرده ودرسینی میریزیم .دراین حال وزن کاه سه برابر میشود.برای ضد عفونی کردن اتاق باید:آن را کاملا تمیز کنیم .سوراخهای آن را بگیریم .با آب آهک تمام سطح آن را شستشو دهیم. بمدت 24 ساعت درب وپنجرههای آن بسته باشند.وبعد از 24 سهعت دربهارا باز کرده تا تهویه کامل انجام شود

مخلوط کردن بذر قارچ با مواد اولیه : زمانی که کاه رااز بشکه بیرون می آوریم به نسبت هر 100کیلوگرم کاه خشک یک کیلو گرم سولفات کلسیم پنج کیلوگرم کربنات کلسیم ومقداری پودر یونجه (به میزان 100گرم)با کاه مخلوط کرده وسپس بذر قارچ را به آن اضافه میکنیم.میزان بذر مورد نیاز برای هر کیلوگرم کاه پاستوریزه شده 30-25گرم میباشد.ودر نهایت مواد مخلوط شده را درون کیسه های پلاستیکی میریزیم .سپس کیسه ها را آویزان میکنیم.برای آویزان کردن از میله های آهنی یا دار بست یا هر چیز دیگری استفاده میکنیم.همچنین میتوان قارچ را در جعبه گلدان سبد ویا تورهای پلاستیکی با سوراخهای ریز کشت کرد.
                                                         وزن متوسط هر کیسه 70*45سانتیمتر5-6کیلوگرم وکیسه های 90*45سانتیمتر 9-11کیلوگرم باید باشد.وباید صبر کرد تا میسیلیوم (بذر قارچ)روی کاه رشد کرده وکل توده سفید رنگ شود.بذر مورد نیاز را میتوان از مؤسسه ی اصلاح بذر ونهال ویا از مؤسسات جهاد کشاورزی تهیه کرد

نگه داری کیسه ها در شرایط کنترل شده : بعداز رشد توده سفید قارچ در روزهای اول تا سوم کیسه ها باید در دمای 20درجه سانتی گراد ودر شرایط تهویه ملایم ورطوبت 85-90درصد نگه داری شوند.کنترل رطوبت ودما را با استفاده از رطوبت سنج ودما سنج انجام دهید.دراین روزها کیسه ها به نور نیاز ندارند .وبرای خروج آب اضافی ته کیسه ها را سوراخ کنید.پس از گذشت 3-8روزباید حدود 20-30برش ضربدری در اندازه 2سانتیمتر روی کیسه ها ایجاد کرددراین مرحله نیز دمای مناسب 20درجه ورطوبت 85-90درصد وتهویه ملایم موردنیاز است.ضمن اینکه نیاز به نور هم نمی باشد.برای برش از چاقو تمیز یا ضد عفونی شده با الکل استفاده کنید.پس از گذشت 8روز 20برش ضربدری اضافه کنید.در این روزها 70درصد سطح کمپوست (همان کاه وکلش پاستوریزه شده )به دلیل رویش قارچ سفید می شود.بعداز گذشت 17-21روزباید رطوبت رابه 90درصد برسانید.ودما را بین 18-22درجه نگه داشت.در این مرحله در شبانه روز به حدود 16 ساعت نور نیاز است.شکل اولیه قارچ مانند ته سنجاق است

نکات ایمنی و قابل توجه جدی : 1-کاهش نور وعدم تهویه مناسب موجب کوچک شدن کلاهک وبلند شدن ساقه میشود.2-کاهش دما به زیر 17 درجه موجب تیره شدن کلاهک میشود.از پاشیدن آب مستقیم بر روی کلاهک اجتناب شود.4-برای تولید کلاهک قارچ یک شوک حرارتی لارم است.(یعنی دما راباید یک مرتبه 2-3درجه افزایش دادبرای مدت کوتاهی وسپس کاهش داد.)



آموزش مراحل تولید
 تهیه بستر کاشت : مواد مختلفی برای کاشت قارچ مناسبند. اما بهتر است از بقایای گیاهان مانند : کاه وکلش غلات  علفهای هرز چوبهای جنگلی بقایای بوته پنبه زیتون خاک اره و...که در حالت عادی از آنها استفاده نمی شود استفاده کرد.رایج ترین ماده کاه وکلش غلات (گندم وجو وذرت)میباشد

-سالن مناسب کاشت : قارچ را غالبا در محیط سر بسته کشت می دهند.مکان کشت باید از نظر نور وتهویه مناسب باشد.یک گارگاه استاندارد باید کف سقف ودیوارهای آن سیمانی باشدوبرای اینکه رطوبت آن بهتر حفظ شود باید سرتاسر دیوارهای آنرا بانایلون(پلاستیک) پوشاندالبته میتوان از برخی انباریها که تقریبا مناسب هستند نیز استفاده نمود.ودر منزل به کشت قارچ پرداخت.با حفظ نکات ایمنی وبهداشتی.برای کف اتاق باید شیب ملایم در نظر گرفته شود.وباید لوله ای در کف اتاق تعبیه کرد تا آب اضافی به چاه هدایت شود تا مانع آلودگی شود.میتوان برای تامین رطوبت در فاصله 30سانتیمتری از سقف لوله یا شیلنگ های پلاستیکی آب به قطر 1سانتیمتر دور تا دور اتاق روی دیوارها نصب کرد.روی شیلنگ یا لوله ها باید به فاصله 30-40سانتیمتر یک سوراخ ریز با سوزن ایجاد کرد.این کار برای بالا بردن رطوبت وپایین آوردن دما مناسب است.برای جلوگیری از بیماری توصیه میشود.جلوی درب ورودی را با آب آهک ضد عفونی کنید



Comments

Popular posts from this blog

بانجان رومی(کاشت گوجه فرنگی)

cultivate potato کاشت سیب زمینی در کیسه